Novo scensko čitanje dramskog teksta „Urotnici” Vladimira Arsenijevića i Igora Štiksa u Beogradskom dramskom pozorištu

Nakon završene regionalne turneje, novo javno čitanje dramskog teksta Urotnici, koji potpisuju Igor Štiks i Vladimir Arsenijević, u režiji Borisa Liješevića, biće održano u sredu, 6. decembra, od 18 časova na maloj sceni „Predrag Pepi Laković” Beogradskog dramskog pozorišta, a u sklopu festivala RUTA.

Tekst čitaju Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić i Marko Grabež.

Cena ulaznice je 1500 dinara i može se nabaviti na biletarnici BDP-a.

O Urotnicima:

Šta se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo? I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović, Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš? U kakvu su to urotu oni uključeni? Na kakvu nas akciju zovu?

„Na temelju tekstova objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica, nastala je ova uzbudljiva mešavina glasova, jezička i umetnička polifonija koja uverljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasejanju, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša i putovnica. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko decenija proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti. O tom zlu se u Urotnicima govori, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost. Književnost u njoj ima ključno mesto, jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad pre. Na avanturu, ili možda bolje pustolovinu čitanja, otkrivanja, spoznavanja i mišljenja pozvani su čitateljice i čitatelji, gledateljice i gledatelji, koji govore, koriste, stvaraju i dišu zajednički jezik i kojima on jedino i pripada, ma gde bili. Ovo je iskaz žilavosti optimizma i čvrstog uverenja da će spone na kojima počiva književna republika na evropskom Jugu živeti i dalje. Unatoč i kontra”, reči su autora dramskog komada.

Javno čitanje dramskog teksta Urotnici realizuje se u koprodukciji Udruženja KROKODIL, My Balkans i Beogradskog dramskog pozorišta.