Režirano javno čitanje novog dramskog teksta „Urotnici” Vladimira Arsenijevića i Igora Štiksa 15. decembra u Ateljeu 212 

Šta se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo? I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović, Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš? U kakvu su to urotu oni uključeni? Na kakvu nas akciju zovu? 

Odgovore na ova pitanja daju nam autori dramskog teksta Urotnici, Vladimir Arsenijević i Igor Štiks, kao i reditelj Boris Liješević, čije će režirano javno čitanje biti izvedeno u četvrtak, 15. decembra, od 20:30 časova na sceni „Petar Kralj” u Ateljeu 212. Izvođači ovog dramskog teksta, pored autora i reditelja, biće i glumci Katarina Žutić, Dejan Dedić i Marko Grabež. Ulaz je slobodan, a ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici Ateljea 212.

„Na temelju tekstova objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica, nastala je ova uzbudljiva mešavina glasova, jezička i umetnička polifonija koja uverljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasejanju, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša i putovnica. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko decenija proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti. O tom zlu se u Urotnicima govori, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost. Književnost u njoj ima ključno mesto, jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad pre. Na avanturu, ili možda bolje pustolovinu čitanja, otkrivanja, spoznavanja i mišljenja pozvani su čitateljice i čitatelji, gledateljice i gledatelji, koji govore, koriste, stvaraju i dišu zajednički jezik i kojima on jedino i pripada, ma gde bili. Ovo je iskaz žilavosti optimizma i čvrstog uverenja da će spone na kojima počiva književna republika na evropskom Jugu živeti i dalje. Unatoč i kontra”, reči su autora dramskog komada Urotnici, koji je deo projekta Zajednička čitaonica koji je pokrenulo i vodi Udruženje Krokodil.