„nachrichten von drüben / poruke s one strane” od 24. januara do 6. februara u izlogu Goethe-Instituta

Kako izgleda književni dijalog između četiri autora i dve zemlje?

Dva srpska autora, Barbi Marković i Vladimir Arsenijević, pišu kratku književnu poruku austrijskoj javnosti, a dva austrijska autora, Ann Cotten i Max Höfler, pišu kratku književnu poruku srpskoj javnosti. Ove književne poruke se zatim – u vidu crnih slova, u belom krugu i sa crnom pozadinom – istovremeno emituju u javnom prostoru Graca i Beograda.

O kakvom projektu je reč?

„nachrichten von drüben” je književni časopis za kratke književne forme koji se prikazuje na ekranima. Izlazi redovno od 2013. godine, a izdaje ga autor Max Höfler. Najnovije izdanje – „nachrichten von drüben / poruke s one strane” (Belgrade Edition) – krajem 2022. godine nagrađeno je od strane Međunarodnih književnih dijaloga i svoju realizaciju je već započelo u Austriji, a uskoro se očekuje početak i u Srbiji.

Poruke se u Gracu mogu videti od 15. do 31. januara, u večernjim časovima, na ekranu koji je postavljen na spoljnoj strani Foruma Stadtpark, dok će se u Beogradu one neprekidno emitovati od 24. januara do 6. februara u izlogu Goethe-Instituta u Knez Mihailovoj 50.

© Forum Stadtpark / Max Höfler

Šta predstavlja cilj ovog projekta?

Cilj je stvaranje virtuelnog književnog prostora i dijaloga koji prevazilazi nacionalne okvire i granice, kao i ukazivanje na važnost međunarodne umreženosti i saradnje na polju umetnosti i kulture.

U tom pogledu, projekat „nachrichten von drüben / poruke s one strane” se realizuje u saradnji sa Forumom Stadtpark u Gracu, Međunarodnim književnim dijalozima, Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu, Goethe-Institutom u Beogradu i Udruženjem Krokodil.

nachrichten von drüben / poruke s one strane / Vladimir Arsenijević

Tekstovi u vidu video-zapisa dostupni su u originalu i prevodu, uz muziku čiji je autor Raumschiff Engelmayr, na sledećem linku: https://vimeo.com/channels/nachrichtenbelgrad/videos.