Nova humanitarna akcija Udruženja KROKODIL za istok Ukrajine

Nakon što je u periodu od marta do juna 2022. godine uspešno realizovalo humanitarnu akciju koja je bila namenjena prevremeno rođenim bebama u Harkovu, Udruženje KROKODIL pokreće novu humanitarnu akciju za istok Ukrajine. Ovoga puta, akcija se organizuje na poziv direktorke Centra za socijalni rad Lozova distrikta u mestašcu Bliznjuki, Lidije Šulec.

Bliznjuki broji manje od 4000 stanovnika, a privremeno zbrinjava oko 5000 ljudi izbeglih usled direktne ugroženosti ratnim dejstvima. Pomoć koja je potrebna bebama, deci i starim licima smeštenim u pomenutom Centru tiče se najosnovnijih stvari za dostojanstven život i adekvatnu negu. Stoga, Udruženje KROKODIL ponovo poziva sve ljude dobre volje da dostave pomoć u vidu:

– dečijih pelena (veličine od 3 do 6)

– hrane za bebe (kašica od voća i povrća i slično)

– flašica i cucli, higijenskih proizvoda za bebe

– pelena za odrasle (veličina M, L i XL) i ćebadi

– lekova protiv bolova i za snižavanje temperature (poput „ibuprofena” i slično)

– šampona, sapuna, paste i četkica za zube

– konzervirane hrane

– tople odeće (oprane i ispeglane) i obuće (svih veličina).

Pomoć možete dostaviti u KROKODILov Centar svakog radnog dana od 10 do 18 časova sa napomenom da na torbama i/li kesama označite šta se nalazi unutar njih.

Takođe, Udruženje KROKODIL poziva i sve koji su u mogućnosti da se priključe humanitarnoj kampanji donacijama putem računa i da na taj način pokažu empatiju i solidarnost s nedužnim žrtvama rata.

Primalac: Udruženje KROKODIL, Karađorđeva 43, 11000 Beograd
Dinarski račun: 170-0030039599000-25 (sa naznakom – donacija za nabavku osnovnih potrepština za soc. Centar Bliznjuki)

Instrukcije za uplate iz inostranstva: Udruzenje KROKODIL, Karadjordjeva 43/2, 11000 Beograd, Unicredit Bank Serbia JSC

EUR
IBAN: RS35170003003959900122 SWIFT: BACXRSBG

USD
IBAN: RS35170003003959900995 SWIFT: BACXRSBG

Po zavšetku prikupljanja dovoljne količine neophodnih stvari, zaposleni u Udruženju KROKODIL će, kao i tokom prethodne humanitarne akcije, pomoć lično odneti i dostaviti u Bliznjuki, i tom prilikom će ponovo objavljivati redovne izveštaje s terena u formi putopisa.

Da podsetimo, Harkovska oblast na istoku Ukrajine od početka ruske agresije u februaru prošle godine izložena je konstantnim ratnim dejstvima. Veliki delovi ove oblasti su tokom prvih šest meseci rata bili pod direktnom ruskom okupacijom, da bi od septembra Ukrajina povratila kontrolu nad većinom prethodno okupiranih teritorija. Ovakva ratna dinamika i konstantno pomeranje linije fronta za posledicu su imali velik broj izbeglica i raseljenih lica.