Nova scenska čitanja dramskog teksta „Urotnici” Vladimira Arsenijevića i Igora Štiksa u Sarajevu i Ljubljani

Nakon gostovanja u Kotoru, Sarajevu i Zagrebu, projekat Urotnici, čiji tekst potpisuju Vladimir Arsenijević i Igor Štiks, a koji je nastao po motivima KROKODILove edicije Zajednička čitaonica, završava regionalnu festivalsku turneju ponovnom posetom Sarajevu, ali i prvim izvođenjem u Ljubljani.

Detalji o izvođenjima:

Sreda, 4. oktobar, u 12 časova
Internacionalni teatarski festival MESS, program Dramadžiluk
Kamerni teatar 55, galerija Gabrijel, Maršala Tita 56/II, Sarajevo
Režija: Aleš Kurt
Učestvuju: Dino Bajrović, Edhem Husić i Belma Lizde Kurt

Subota, 7. oktobar, u 20 časova
Festival Indigo
Galerija Cukrarna, Poljanski nasip 40, Ljubljana
Režija: Boris Liješević
Učestvuju: Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić i Marko Grabež

O Urotnicima:

Šta se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo? I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović, Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš? U kakvu su to urotu oni uključeni? Na kakvu nas akciju zovu?

„Na temelju tekstova objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica, nastala je ova uzbudljiva mešavina glasova, jezička i umetnička polifonija koja uverljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasejanju, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša i putovnica. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko decenija proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti. O tom zlu se u Urotnicima govori, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost. Književnost u njoj ima ključno mesto, jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad pre. Na avanturu, ili možda bolje pustolovinu čitanja, otkrivanja, spoznavanja i mišljenja pozvani su čitateljice i čitatelji, gledateljice i gledatelji, koji govore, koriste, stvaraju i dišu zajednički jezik i kojima on jedino i pripada, ma gde bili. Ovo je iskaz žilavosti optimizma i čvrstog uverenja da će spone na kojima počiva književna republika na evropskom Jugu živeti i dalje. Unatoč i kontra”, reči su autora dramskog komada.

Partneri projekta su Udruženje KROKODIL, My Balkans i Terre Solidare.