Vladimir Arsenijević među novim rezidencijalnim stipendistima Instituta za humanističke nauke u Beču (IWM)

Institut za humanističke nauke (IWM) u Beču predstavio je nove stipendiste koji će od septembra započeti svoje istraživačke projekte, a među rezidencijalnim stipendistima nalazi se i pisac i predsednik Udruženja KROKODIL Vladimir Arsenijević.

Arsenijevićev istraživački projekat Njegoševom ulicom deo je Europe’s Futures projekta, koji je 2018. godine kreiran od strane Instituta za humanističke nauke i ERSTE fondacije (Beč) kao novi resurs na raskrsnici akademske zajednice, civilnog društva i politike, a kojim u ovom trenutku rukovodi stalni saradnik Instituta Ivan Vejvoda.

O projektu Njegoševom ulicom:

Njegoševa ulica, veoma živa arterija čitave centralne beogradske opštine Vračar, ispunjena mnogobrojnim kafićima, radnjama i javnim zgradama, prezasićena je raznoraznim grafitima, stensilima i muralima. Svi oni nesumnjivo pripadaju jednom te istom desničarskom, nacionalističkom, militarističkom i ratnohuškačkom rukopisu. Analizom natpisa na zidu duž Njegoševe ulice, Vladimir Arsenijević će pokušati da dokaže da je, ne obazirući se na subjektivno pitanje čija ruka drži sprej, srpska država glavni objektivni nasilnik, a srpsko društvo jedina žrtva ove dugotrajne kriminalne aktivnosti, koja od kraja poslednjih ratova 1990-ih drži čitavo stanovništvo u zlokobnom stisku.

O Institutu za humanističke nauke:

Institut za humanističke nauke (IWM) je institut za napredne studije iz oblasti humanističkih i društvenih nauka. Osnovan je 1982. godine i njegova početna misija je bila da stvori mesto susreta za neslaganje mislilaca Istočne Evrope i istaknutih naučnika sa Zapada. Od tada, Institut je promovisao intelektualnu razmenu između disciplina, između akademske zajednice i društva, i među regionima koji sada obuhvataju globalni Jug i Sever.

IWM je nezavisna i nestranačka institucija, čiji je sadašnji rektor novinar i pisac Miša Gleni. Svi saradnici Instituta, gostujući i stalni, rade na svojim istraživanjima u okruženju koje je osmišljeno da obogati njihov rad i učini ga dostupnijim unutar i izvan akademskih krugova.