Nova scenska čitanja dramskog teksta „Urotnici” Vladimira Arsenijevića i Igora Štiksa na regionalnoj turneji od avgusta do oktobra

Nakon izvođenja na svečanom otvaranju Festivala KROKODIL sredinom juna, projekat Urotnici, čiji su autori teksta Vladimir Arsenijević i Igor Štiks, a koji je nastao po motivima KROKODILove edicije Zajednička čitaonica, započinje regionalnu festivalsku turneju koja uključuje četiri grada – Kotor, Sarajevo, Zagreb i Ljubljanu.

Detalji o izvođenjima:

Petak, 11. avgust, u 22 časa
Međunarodni festival KotorArt
Samostanski kompleks Sv. Nikole, Prčanj

Utorak, 15. avgust, u 20 časova
Četvrtak, 17. avgust, u 11 časova
Festival u Centru
Unutrašnje dvorište knjižare Buybook, Radićeva 4, Sarajevo

Ponedeljak, 4. septembar, u 21 čas
Festival svjetske književnosti
Zagrebačko kazalište mladih, Ulica Nikole Tesle 7, Zagreb

Subota, 7. oktobar, u 20 časova
Festival Indigo
Poljanski nasip 40, Ljubljana

O Urotnicima:

Šta se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo? I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović, Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš? U kakvu su to urotu oni uključeni? Na kakvu nas akciju zovu?

„Na temelju tekstova objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica, nastala je ova uzbudljiva mešavina glasova, jezička i umetnička polifonija koja uverljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasejanju, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša i putovnica. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko decenija proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti. O tom zlu se u Urotnicima govori, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost. Književnost u njoj ima ključno mesto, jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad pre. Na avanturu, ili možda bolje pustolovinu čitanja, otkrivanja, spoznavanja i mišljenja pozvani su čitateljice i čitatelji, gledateljice i gledatelji, koji govore, koriste, stvaraju i dišu zajednički jezik i kojima on jedino i pripada, ma gde bili. Ovo je iskaz žilavosti optimizma i čvrstog uverenja da će spone na kojima počiva književna republika na evropskom Jugu živeti i dalje. Unatoč i kontra”, reči su autora dramskog komada.

Reditelj predstave je Boris Liješević, tekst čitaju Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić i Marko Grabež, a partneri projekta su Udruženje KROKODIL, My Balkans i Terre Solidare.